Istocna Srbija. Homolje. Ova mala
ali lepa geografska oblast pripada Karpatsko-balkanskim planinama.
Homoljske planine podsecaju na ostrvski tip planine a isticu se svojom masom iz pravca Pozarevca.
Homolje je poznato po svojoj relativno dugoj tradiciji planinarenja i osnivanja prvih planinarskih
drustava u ovom delu Srbije. Cela ova oblast poznata je po mleku, siru, medu, narodnim nosnjama i
sacuvanoj arhikteturi.
Odmah na pocetku pogled puca u daljinu ka Velikom Krsu i Borskom Stolu. Ovaj deo je uglavnom
obrastao hrastovim i bukovim sumama dok se na najvisim delovima nalaze pasnjaci i livade te stara
stocarska stanista koja su i danas u upotrebi. Od mleka ovaca s ovog podrucja pravi se cuveni homoljski
sir.
Srecemo malobrojne stanovnike na nasoj zacrtanoj stazi. Kao i uvek javljamo se domacinima a onda
saznah i po cemu Homolje dobi ime. Od pozdrava coveku odnosno od stare latinske reci Homo u
latinsko-vlaskoj izvedbi pozdrava (U)OMULJE, (U)OMOLJE tj. (o)covece. Kazu da Omolje vremenom
dobi H ispred pa tako nasta Homolje.
Smenjuju se prostrane livade i suma. A ponegde izviri i poneka kuca.
Dok konkurencija:-) nikad ne spava.
Posle prve pauze zavrsni uspon naOman . Oman se nalazi
na prvoj trecini pesacke ture, znaci na nekih
5 km od starta.
Predivni vidikovci na sve strane. Pogled prema planini Starici kod Majdanpeka i kopovima rudnika.
Sa drugarima iz KAUP-a na vrhuOman . Kako kazu vrh je retko
posecivan iako citav ovaj kraj pruza
idealne uslove za setnju i opustanje.
*
Fotografisano mobilnim telefonom Samsung Galaxy S8 (Canon se opustio na
rancu:-).
A onda Canon “streljacki vod” na visini (zadatka:-).
Zmijuga loma:-). Horizontalno, vertikalno.
Nekako Veliki Krs se uvek namece svojom velicinom. Njega cu obici u nekoj od narednih planinarskih
tura.
A onda smo malo skrenuli:-). S puta u sumu.
Jos malo zagrevanja kroz sumu i pripreme za pivo a mozda nesto i pojedemo.
Posle nizbrdice opet uzbrdica.
Poneka vodena prepreka.
Izbijamo ka odredistu.
Ostavljamo domacine da se pripremaju za zimu.
Kao i prelepo Homolje do nekog sledeceg druzenja.
Ostale fotografije mozete pogledati na adresi https://duskoopacic.smugmug.com/
Homoljske planine podsecaju na ostrvski tip planine a isticu se svojom masom iz pravca Pozarevca.
Homolje je poznato po svojoj relativno dugoj tradiciji planinarenja i osnivanja prvih planinarskih
drustava u ovom delu Srbije. Cela ova oblast poznata je po mleku, siru, medu, narodnim nosnjama i
sacuvanoj arhikteturi.
Odmah na pocetku pogled puca u daljinu ka Velikom Krsu i Borskom Stolu. Ovaj deo je uglavnom
obrastao hrastovim i bukovim sumama dok se na najvisim delovima nalaze pasnjaci i livade te stara
stocarska stanista koja su i danas u upotrebi. Od mleka ovaca s ovog podrucja pravi se cuveni homoljski
sir.
Srecemo malobrojne stanovnike na nasoj zacrtanoj stazi. Kao i uvek javljamo se domacinima a onda
saznah i po cemu Homolje dobi ime. Od pozdrava coveku odnosno od stare latinske reci Homo u
latinsko-vlaskoj izvedbi pozdrava (U)OMULJE, (U)OMOLJE tj. (o)covece. Kazu da Omolje vremenom
dobi H ispred pa tako nasta Homolje.
Smenjuju se prostrane livade i suma. A ponegde izviri i poneka kuca.
Dok konkurencija:-) nikad ne spava.
Posle prve pauze zavrsni uspon na
5 km od starta.
Predivni vidikovci na sve strane. Pogled prema planini Starici kod Majdanpeka i kopovima rudnika.
Sa drugarima iz KAUP-a na vrhu
idealne uslove za setnju i opustanje.
Ja sam se bas bio
opustio:-).
A onda Canon “streljacki vod” na visini (zadatka:-).
Zmijuga loma:-). Horizontalno, vertikalno.
Nekako Veliki Krs se uvek namece svojom velicinom. Njega cu obici u nekoj od narednih planinarskih
tura.
A onda smo malo skrenuli:-). S puta u sumu.
Jos malo zagrevanja kroz sumu i pripreme za pivo a mozda nesto i pojedemo.
Posle nizbrdice opet uzbrdica.
Poneka vodena prepreka.
Izbijamo ka odredistu.
Ostavljamo domacine da se pripremaju za zimu.
Kao i prelepo Homolje do nekog sledeceg druzenja.
Ostale fotografije mozete pogledati na adresi https://duskoopacic.smugmug.com/
Нема коментара:
Постави коментар